Tuesday, July 14, 2015

A barátság, mint művészet : azaz három nő, ha összefog...

Mióta egybeforrt az életem a batikkal, sorsszerű találkozások történnek velem folyamatosan. Olyan ajándékok ezek a sorstól, melyek életre szóló barátságok, random közös alkotómunkák, vagy építő eszmecserék formájában jelentkeznek, hogy szépen átlendítsenek a nehézségeken, az alkotás magányán, a belső bizonytalanságon... Gyakran élem meg véletlen eseményként, pedig már régóta ott érik körülöttem a nagy találkozás, csak még nem került látóterembe, vagyis nem értem meg rá...




Külhoni barátságaimnak egy külön fejezetet szánok, de most jöjjön egy magyar mese...
Egy hármas barátságból született közös alkotómunkára emlékezek most, melynek eredményét a nyár végéig Ti is meglátogathatjátok egy különleges őriszentpéteri fesztivál-helyszínen.
Az együttes alkotás vágya Bubu ötlete volt, aztán a konkrét témák a saját vázlataimból röppentek ki, mégpedig szó szerint. Madarak formájában jött az ihlet, hisz batikképeimen a burjánzó növényvilág mellett rendszerint megörökítem az egzotikus vidékeken honos madarakat is, saját belső alkotói szabadságom szimbólumait.


A négy földrészt szimbolikusan megjelenítő műveimről tervek készültek, melyek megmozgatták régi jó ismerősöm, Bubutímár Éva keramikus fantáziáját, aki a Manóvilág mellett önálló művészeti vonalként varázsos női hangszerszobrokat és istennőket is formáz.



Mindkettőnknek szinte egyszerre jutott eszébe a harmadik alkotótárs: Baranyai Ildikó nemezműves, akinek izgalmas kalapjait már ismertük.


A közös munka érdekessége az egymástól független "online üzemmód" volt, mely egyetlen főpróbában végződött, amikor egymáshoz illesztettük a nagyméretű batikképeket, a négy földrész istennőit, melyek olyan nemezmadár-fejfedőt hordoztak, mely szárnyasok a képről köszöntek vissza. A dúsan burjánzó flóra virágai a szerelem, a vágy, a szépség gyorsan múló jelképei, a fák a tudást, a családi életet, az ég és a föld kapcsolatát jelentik. A négy földrészen élő, gondokat hordozó, új életet adó nők testükben vannak jelen a csodás természetben, melyből az ős-erőiket merítik.





A varázslatos energiákat hordozó tárlat elsőként Herendi Porcelángyár kiállítóterében debütált aztán a frissen nyíló Galériámba került. 2o15 májusában az őrségi "Virágzás napjai" fesztiválra hívta meg Sülyi Péter ötletgazda, aki a Hétrétország fesztivált is jegyzi. Az ő dalát halljátok, amit együttesével, a Neil Yong sétánnyal (katt a névre) ad elő. A képek a pünkösdi tárlat berendezésekor és a megnyitón készültek:






Így az őriszentpéteri Malom Tárlatban látható "Művészetek csókja" című kooprodukciónk egyszerre két fesztiválhoz adja a látványt és szolgál díszletként a színvonalas zenei, irodalmi műsorok mellé. Augusztus 15-23 között nézzétek meg Ti is, milyen az, ha három nő összefog, majd a barátságból művészetet csinál! Aki az utolsó három nap egyikén érkezik, velünk, alkotókkal is találkozhat, beszélgethet a helyszínen!
Ha tetszett a poszt, köszönjük a megosztást és várunk a galéria facebook oldalán is!

No comments:

Post a Comment